Enskede gård har sedan slutet av förra året haft ett väldoftande inslag intill koloniområdet och Enskede Ridskola – jag besöker Jarl Tungelstedt och det skickliga teamet på Enskedeparkens Bageri!
Enskedeparkens Bageri
Hallå där Jarl! Jag har hört talas om succébageriet här intill Enskede gårds kolonilotter och förstår att det går riktigt bra här!
Hej och välkommen Adam! Det går jättebra och vi är oerhört glada och överväldigade över det positiva bemötandet vi fått från våra gäster. Dessa omdömen är värda mycket för oss då det alltid är människorna som gör en sådan här verksamhet rolig att bedriva.
Ett café tycks ha varit väldigt efterfrågat?
Ja, det märks att en mötesplats har behövts. Faktum är att det i allmänhet har varit en bristvara i Enskede, inte minst i Enskede gård som alltid saknat ett eget stadsdelscentrum. En naturlig plats att mötas på helt enkelt!
Ni öppnade i december förra året – hur gick det hela till?
Det stämmer, men det ligger många år bakom det hela! Jag bor här i Enskede gård med min hustru och jag har länge varit en passionerad hemmasurdegsbakare.
Vi såg en potential i den här trädgårdsstugan som under en längre tid stod outhyrt och bara förföll. Enskede Ridsällskap använde tidigare stugan som klubbhus men de flyttade ut i samband med att deras nya lokal stod färdig.
Vi tänkte helt enkelt: ”Wow, här ska man starta ett bageri”! Planerna drog sedan igång och vi presenterade den här idén för Stockholms stad som äger byggnaden. De uppskattade vår idé om vad stugan och intilliggande område skulle kunna omvandlas till.
Kanske berodde det på att Stockholms stad i sitt uppdrag ska sträva efter att tillgängliggöra kulturhistoriska byggnader för allmänheten.
Blev det ett slags samarbete mellan er och Stockholms stad menar du?
Ja, staden drog in vatten, avlopp och elektricitet, renoverade utvändigt och lät bygga boden med omklädningsrum, förråd och toalett.
Vi fokuserade på interiören och anpassade den till våra önskemål. Det blev ett unikt samarbete med Stockholms stad där vi delade på kostnaderna!
Samtidigt fanns det en stor varsamhet kring hur renoveringen fick utföras. Trots att de enda originaldetaljerna på stugan var murstocken och timmerstommen så hade byggnaden en hög kulturminnesklassificering, det är trots allt Enskedes äldsta hus.
Minsann! Då var troligen renoveringen ganska väl övervakad?
Jajamän, den uppskattas vara från 1700-talet någon gång. Renoveringen var noggrant bevakad och vi gjorde allt vi kunde för att använda traditionsmässiga byggnadsmetoder.
Ett exempel är isoleringen där vi tog hjälp av Johannes Riesterer på Svenska Jordhus i syfte att använda oss utav lerklining. Lera är en av de äldsta byggmaterialen som finns och vi stod här länge och väl och kastade lera på väggarna.
Jag kan säga det att byggnadsantikvarie Per Nelson som fanns med och bevakade hela projektet var mycket tillfreds med hur vi gick tillväga!
Jag förstår att det har varit ett hårt jobb! Men det har lönat sig, detta måste vara ett av landets mysigaste cafélägen!
Ja, det är helt unikt – det är en oas. Helt fantastiskt, i Stockholm dessutom. Det är som på Skansen – fast i Enskede. Trädgårdsmästaren visste var han skulle placera torpet, här finns sol och skugga hela dagen vilket är optimalt för gästernas önskemål.
Omgivningen med stallet och kolonilotterna ger en magnifik inramning. Sedan har vi förstås Enskede gårds gemytliga villabebyggelse med hus från sent 1910-tal och 50-tal.
Bageriet får väl sägas ha en väldigt stark lokalanknytning! Det lär också vara mycket uppskattat av boende i trakten tänker jag?
Absolut – Enskedeborna har verkligen tagit bageriet till sitt hjärta. Vi har haft fullt upp ända från start, helgerna blev välbesökta på en gång! Det är väldigt många hundägare som kommer förbi och det finns alla möjliga glada människor som besöker oss för en frukost, lunch eller eftermiddagsfika.
Mycket av uppskattningen tror jag ligger i att vi arbetar ekologiskt och tillsatsfritt – hos oss vet man vad man får. Inga konstigheter. Det borde vara en självklarhet idag, men det är det inte.
Hur brukar bakverksutbudet se ut en solig dag?
Till att börja med har vi förstås bröd, väldigt bra sådant! Surdegsbröd gjort på bland annat råg, lantvete och ekologiskt vete. Vi använder brödet både till dagens soppa och gör grillmackor på.
Vi använder kulturspannmål som emmer och dinkel och vi gör karaktärsfyllt bröd av enkorn, det första vetet som människan kultiverade!
Utöver det har vi bullar, kakor, laminerade (kavlade) bakverk, pain au chocolat och mycket mer. Vår granola har förresten blivit en storsäljare – det är kul!
Finns det en favorit bland besökarna?
Ett väldigt populärt inslag är våra äppelbullar. Det är en kanelbulle som man delar på mitten och fyller med mandelkräm och äppelkompott. Sedan lägger man på locket och placerar mandelkräm på toppen, bullarna vänds sedan i mandelflarn innan de gräddas i ugnen. De är grymma!
Låter sagolikt! Men vilken bemanning behöver ett hantverksbageri som detta?
Det är jag och Mattias som sköter bageriet, min son William arbetar heltid i kaféet just nu tillsammans med Emil Arvas.
Dessutom har vi många härliga Enskedeungdomar som arbetar helger och extra hos oss. Vi är så glada över att kunna erbjuda ungdomar en första fot in på arbetsmarknaden.
Med framgång behövs förstärkning! Krävs det någon speciell kunskapsbakgrund för att lyckas i bagaryrket?
Jag har ingen bagarutbildning utan jag har lärt mig via ett fåtal kurser samt mycket egenstudier och experimenterande. Med passion kommer man väldigt långt, nuförtiden finns det också många professionella tips på webben.
Jag hade dock ingen aning om hur man skötte logistiken för hur allt detta skulle göras. Det är en sak att kunna baka ett gott surdegsbröd, men det är en helt annan sak att baka 50 kilo av det varje dag. Mattias Lindbäck från Surdegsinstitutet har därför varit grym på att utveckla en fungerande rutin för de volymer som vi har.
Vilka unika kvalitéer finns hos ett mindre hantverksbageri?
Jag skulle nog säga möjligheten att jobba ekologiskt. Vi har bara ekologiska mjöler och vi kan välja närodlat i allra största mån. Utöver det så finns möjligheten att göra det som man själv tycker om. Det fungerar som en kompass för bakningen.
Har man en kärlek till bakverken och maten så blir resultatet bra och det smakar som man själv vill, den här omsorgsfullheten uppskattar även kunderna! Jag kan uppleva att större kaféer fastnar i inköpsrutinerna och någonstans saknas det viktiga ansvaret för hur det smakar.
Det blir väl också mer personligt när verksamheten är mindre?
Ja, det är fantastiskt att driva det här med alla direkta komplimanger och goda omdömen. När man som tidigare nämnt lägger ner mycket kärlek på bakverken så värmer det något oerhört med härlig feedback!
Ett exempel är när vi gjorde en semla på vårt eget vis. En semla som vi själva tycker om. Vi arbetade med utformningen av hela bakningen under ett par dagar. I slutet nådde vi fram och folk älskade det! Vi fick höra att det var den godaste semla de någonsin ätit. Vi gjorde en egen vaniljkräm och köpte den finaste mandelmassan som fanns på marknaden och slängde i en touch av portugisiskt havssalt. Man var orolig för kritiken men det visade sig vara en succé!
Det tar förstås sin lilla tid att göra det ordentligt. Att exempelvis ta sig tiden att krossa mandlar med hammare så att det blir en hantverksmässig variation. Resultatet blir dock en väldigt, väldigt mycket godare produkt.
Vi har samma inställning till allt vi gör, exempelvis våra lunchsoppor. ”Vilken himla god soppa”! Men då rostar vi också tomaterna innan de mosas till tomatsoppan, detsamma gäller blomkålssoppan som berikas med tryffel.
Jag trodde aldrig att det skulle bli så uppskattat men så länge man håller sig till enkla grejer så är det kärleken till maten som ger ett gott resultat!
Riktigt härligt att höra! Hur länge är det utomhussäsongen varar?
Vi hoppas på oktober ut! Vi ska installera ett segeltak för att ge skydd mot regn och vi kanske ställer dit en och annan värmelampa. Oktober är egentligen rätt skönt, så länge det inte kommer regn.
Hur ser planerna ut framöver?
Det är så mycket att tänka på när det är nytt. Men naturligtvis vill vi utveckla sortimentet, det kommer vi jobba jättemycket med. Att till exempel oftare ha säsongens pajer med blåbär eller äpplen samt olika typer av wienerbröd. Utmaningen ligger i att sätta dessa bakverk och göra dem perfekta.
Ambitionen är att våra gäster inte ska känna sig säkra på att de alltid vet vad vi bjuder på. Men samtidigt är det inte fel med en rutin, vi har t.ex. gjort våra uppskattade pizzafredagar till ett permanent inslag!
Vid en av våra pizzakvällar sålde vi 100 pizzor på två timmar, folk stod i en lång kö! Men även där lägger vi ner mycket själ, våra pizzor är så nära de napolitanska pizzorna man kan komma.
Hittills kör vi Margherita med eller utan skinka, det är förstås riktig italiensk prosciutto cotto! När det är säsong som nu har vi även svensk buffelmozzarella från Ängsholmens Gårdsmejeri.
Jarl, jag måste säga att ditt bageri är rakt igenom supertrevligt och präglat av en högt hållen yrkesheder. Jag önskar er all lycka och ser fram emot att bli en stammis!
Tackar ödmjukast Adam, varmt välkommen åter!
Pingback: Mäklarhuset Enskede - Mäklarpraktik med extra allt – Herr S